Panellets i Coquets, recepta de la família


Ja falta poc per la castanyada i Tots Sants i per tant és època de castanyes i panellets, i avui us volia explicar la recepta que ha fet servir la meva família any rere any per fer panellets i coquets. A casa sempre ha sigut tradició de fer panellets, s'ajuntaven ma padrina, ma mare i ma tieta a fer boletes sense parar i en feien per tota la família. I aquest any he volgut seguir jo aquesta tradició.

La recepta que us posaré és la que m'ha passat ma mare, tot i que jo aquesta vegada he agafat la meitat dels ingredients perquè sinó em podien sortir els panellets per les orelles!

Ingredients:
- 1 Kg d'ametlla en pols
- 650 gr de sucre blanc
- 6 rovells d'ou (només el rovell)
- 1 cullerada sopera de sucre de vainilla
- 2 cullerades petites d'extracte de llimó
- 1 xarrup d'anís dolç
- 1 patata bullida

Ingredients per decorar: (això va a gust del consumidor)
- ametlles senceres crues
- pinyons
- cireres confitades
- cafè soluble
- ratlladura de llimó
- cacau en pols sense sucre

Preparació:
En un bol s'hi posa l'ametlla en pols, la patata bullida feta puré, el sucre, 4 rovells d'ou (els altres dos els farem servir més endavant), la vainilla, l'extracte de llimó i l'anís, i s'amassa tot fins que quedi tot ben integrat. Després ho tapeu i ho deixeu reposar en un lloc fresc o a la nevera durant mínim 3 hores. Jo ho vaig fer d'un dia per l'altre.


Per preparar els panellets, primer preescalfeu el forn a 180º, i després separeu la massa en tantes parts com tipus de panellets vulgueu fer.

Una vegada teniu tots els panellets preparats els poseu sobre paper sulfuritzat a la safata del forn i els pinteu amb els rovells d'ou que havieu reservat. A continuació els poseu al forn durant uns 10-15 minuts o fins que vegeu que comencen a daurar-se. No fa falta que estiguin molta estona al forn sinó després queden ressecs.

Pels de pinyons la tècnica és fer les boles i untar-les amb clara d'ou batuda. Després agafeu un grapat de pinyons a la mà i els aneu enganxant amb cura.


Pels d'ametlla o els de cirera, feu boles més o menys del mateix tamany i simplement hi poseu l'ametlla o la cirera a sobre, presionant lleugerament. Jo de cirera no en vaig fer, encara que són dels més típics, la cirera confitada no m'agrada i sempre l'acabo treient.


Si els voleu de cafè, de llimona o de xocolata, afegiu cafè solubre o ratlladura de llimó o cacau en pols sense sucre a la massa, la torneu a amassar fins que quedi el condiment integrat i ja podeu fer més boletes, o la forma que us agradi. Jo només vaig fer-ne de xocolata afegint-hi cacau en pols, i vaig fer com una espècie de cilindres.

Jo aquesta vegada vaig voler innovar i vaig fer una altra versió de panellets. Podeu trossejar ametlla, o compar-la ja trossejada, i cobriu els panellets amb la mateixa tècnica que els de pinyons. Un cop cuits, cobriu la part de sobre amb xocolata fondant i ho deixeu refredar. Estan boníssims!!


L'altre tipus de panellets que sempre em fet són els de coco o coquets com en diem a casa meva. Per mi són els millors però us ha d'agradar molt el coco!


Ingredients:

6 clares d'ou montades a punt de neu (podeu fer servir les que us han sobrat de fer els panellets)

200 gr d'ametlla en pols

500 gr de coco ratllat

500 gr de sucre blanc

1 xarrup d'anís dolç




Preparació:

En un bol barregeu l'ametlla, el coco, el sucre i l'anís, i a continuació hi aneu afegint les clares montades, poc a poc, remenant suaument perquè no baixin, i fins que quedi una massa homogènia. Ho podeu acabar fent amb les mans que es treballa més bé.


Quan teniu la massa aneu agafant porcions més o menys del mateix tamany i les treballeu amb les mans donant-los-hi la forma com veieu a la foto de sota. Aneu col.locant cada coquet sobre paper sulfuritzat. Finalment els pinteu amb una mica de clara d'ou i els poseu al forn, a 180º, durant uns 10 o 12 minuts, o fins que comencin a daurar-se.


Els coquets també els podeu banyar de la punta amb xocolata fondant. Els deixeu refredar i ja podeu començar a menjar sense parar!!


Espero que els probeu de fer que són molt fàcils i la veritat és que no tenen ni punt de comparació amb els que puguis trobar a la botiga. A part dels diners que et pots arribar a estalviar! ;)


ESTER

Comentaris

  1. Caram! quina bona pinta! perquè serà que venen tant de gust ara els panellets? encara que siguin les nou del matí! jjeje. Gràcies per la recepta artistes!

    Mil petonets!

    ResponElimina
  2. Jo els he tingut que anar repartint pq sinó me'ls cruspiria tots!!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada