La Mona o Les Mones en aquest cas.

Ja estem a setmana santa i que toca per aquestes dates? Doncs fer La Mona. Des de sempre ha sigut un dolç que hem fet a casa. Recordo anar al forn a coure la massa i després les guarníem a casa ma padrina. Melmelada d'albercoc, ametlla i aquella fruita tan típica de les mones i que jo odio tant.





Per això la decoració l'he canviat radicalment, i s'ha convertit en XOCOLATA!

La base i el farcit és la de sempre i és tan fàcil de fer que no podeu deixar passar l'oportunitat.

Ingredients:

6 ous
150 gr de sucre
150 gr de farina de rebosteria
Melmelada d'albercoc
Xocolata (negra o amb llet)
Nata líquida
Ametlles picades o laminades


Preparació:

Preescalfeu el forn a 170º

Per fer la massa heu de separar les clares dels rovells dels ous. Poseu la meitat del sucre als rovells i ho bateu fins que augmentin de volum i vegeu que hi surten bombolletes d'aire.

A banda bateu les clares a punt de neu. Quan veieu que comencen a fer pics hi afegiu la resta del sucre sense deixar de batre fins uns minutets més. (Si al principi poseu un rajolí de suc de llimona a les clares, us pujaran més ràpid i queden més fermes, i el gust a llimona no es nota)

A continuació afegiu les clares als rovells, removent de baix a dalt amb una espàtula, molt suaument. Hi afegim la farina tamisada i seguiu mesclant-ho tot poc a poc, amb moviements envolvents, fins que no vegeu cap rastre de farina.


Tireu la massa sobre el motlle, untat amb mantega i una mica de farina, i ho coieu durant uns 30 minuts (depèn del forn). Ho punxeu abans de treure'l per saber si està cuit.

En aquest cas vaig fer servir un motlle desmotllable de 25 cm de diàmetre.

Per les altres mides vaig reduir la quantitat de massa de la següent manera:

- Per un motlle de 20 cm de diàmetre - 4 ous - 100 gr de sucre i 100 gr de farina.
- Per un motlle de 15 cm de diàmetre - 2 ous - 50 gr de sucre i 50 gr de farina.

Quan estigui el pa de pessic cuit el deixeu uns minuts dins el motlle, i quan pugueu tocar-lo sense cremar-vos, el desmotlleu i el deixeu refredar completament sobre la reixa del forn.


Muntatge:

Quan el pa de pessic està fred del tot, inclús el podeu deixar d'un dia per l'altre, el talleu per la meitat i el farciu amb la melmelada l'albercoc.

Per sobre vaig fer un ganaché de xocolata, unes amb xocolata negra i altres amb xocolata amb llet i seguint les següents proporcions:

- Per 300 gr de xocolata negra, 150 gr de nata líquida.
- Per 300 gr de xocolata amb llet, 110 gr de nata líquida.

La manera de preparar el ganaché ja us la vaig explicar aquí. Veureu que les quantitats de nata varien segons receptes que havia fet anteriorment, però posant menys nata queda una crema més fàcil de treballar.


Un cop cobriu la mona, i quan la xocolata encara no s'ha assecat, hi enganxeu les ametlles pels laterals. En aquest cas vaig fer servir crocant (ametlles picades i caramelitzades)

Per fer els nius vaig fondre xocolata i la vaig posar a la màniga pastissera. Hi feu un foradet d'uns 2 mm i aneu fent circumferències sobre papers de forn i ho poseu a la nevera perquè quedi la xocolata compacta. Quan ja estigui freda els aneu apilant al vostre gust.


Espero que us hagin agradat les Mones, que les proveu de fer i que passeu una bona Setmana Santa!


Nosaltres marxem de vacances! 

Fins d'aquí uns dies!

ESTER

Comentaris

  1. Hola Ester!
    M'agrada molt el teu bloc i, de fet, si dones un cop d'ull al meu:
    http://bruixesalacuina.blogspot.ch/2013/04/panets-de-viena.html espero donar-te una agradable sorpresa ;)
    Una abraçada!
    Dolors

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada